neděle 3. listopadu 2013

Paris - Reportáž z podzimní Paříže

Paříž je nádherná kdykoliv, i na podzim, když se sluníčko střídá s přeprškami. Nějak k ní ty mokré chodníky a Pařížanky pod deštníky taky patří.
Je úžasné, když přiletíte večer a ocitnete se pod zářící Eifelkou, pod těmi tunami železa, které kdysi tak hnuly žlučí místním obyvatelům. A když najednou zjistíte, že nejsou fronty a rozhodnete se vyjet nahoru, ozářená Paříž se vám odmění.



No a když vás druhý den probudí slunko, je ideální vyrazit na Montmartre a jen se kochat, v nespočetných kavárničkách se pokusit o místo v první řadě a vnímat jedinečnou atmosféru kolem sebe. Po vzoru místních u kávičky, vínka nebo salátku, když se ozve hlad.








 






 Dle doporučení jednoho mladého Pařížana jsem objednala večeři v restauraci Le Caveau de I´Isle na ostrůvku St. Louis. Prostředí bylo působivé a vzhledem k tomu, že se podařilo plánované setkání s rodinou a přáteli, byl to nádherný večer, včetně noční procházky kolem katedrály Notre Dame, která slaví 850 let.








 Deštivé dopoledne je nejlepší strávit v kavárně Angelina, kde si dáte opulentní snídani a kde vaří údajně nejlepší čokoládu, takže tu když vypijete, jste zasyceni na celý den. My měli snídani i se šampaňským, protože kamarádka právě slavila narozeniny. Bylo to tak stylové, a dobré!


Pak se může jít za kulturou, i když vlastně celá Paříž je kultura. Protože před plánovaným Musee d´Orsay se kroutila dlouhá řada (příště objednat vstupenky předem!) přes bulvár St. Germain jsme se přesunuli do Institute Du Monde Arabe - moderní architektura, která stojí za zhlédnutí.




 
Něco málo se i koupilo, např. botky Cosmoparis, zlaté špičky ale brzy vezmou za své, no a nezbytná jemná citrusová vůně.




6 komentářů:

  1. Ráda bych se tam znova podívala! U Angeliny jsme také snídali, myslím, že dokonce dvakrát. Ta jejich čokoláda je neodolatelná :)

    OdpovědětVymazat
  2. To máš pravdu, ale taky vydatná! Do Paříže bych se zase hned vrátila a líbilo by se mi obrážet kavárničky a nabírat tam pohodu a taky povzbuzení pro pracovní činnosti.

    OdpovědětVymazat
  3. To je paradni souhrn vyletu! Moc pekne fotky, Angelina je vazne uzasne misto, kam se chci rozhodne brzy vratit :) A ty boty, ty vypdaji naprosto fantasticky!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou fakt zajímavé, dobře se nosí, ale je problém utrefit k nim tu správnou délku kalhot. Nebo vlastně celý jejich střih.

      Vymazat
  4. Přesně takhle si představuhi Paříž a moc ráda bych se tam vydala příští rok právě na podzim! Jen škoda, že ty fotky nemáte větší, to by byl teprve teb správný požitek! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabrielo, s těmi fotkami je potíž, nevím, co bych měla udělat, aby byly větší. Technicky nejsem nijak zdatná, teď se mi stalo, že se mi nenahrávají žádné koláže jako dřív, přitom to mě docela baví. Ale není nad to mít oči doširoka otevřené a vnímat vše na živo. Takže se těš na příští podzim, Paříž určitě nezklame!

      Vymazat