neděle 12. ledna 2014

Happy New Year 2014! Viva Mexico!

Poprvé jsem přivítala nový rok v jiné zemi, na jiném kontinentu. Vlastně nadvakrát, nejdříve s Evropany v 17 hod místního času a pak o 7 hodin později s místními. A bylo to úžasné. Veselé, vřelé, s novými přáteli, krásnou hudbou, tancem, maskami a vynikajícími kulinářskými požitky.

Pobyt na Yukatánu byl nabitý mnoha novými zážitky a poznatky, jak už to u exotických destinací bývá, o několik z nich se s vámi můžu podělit.

Po příletu do Cancúnu jsme se přesouvali až na konec Mayské riviéry do Tulumu. V blízkosti našeho rezortu se nacházejí cenné archeologické lokality vydávající svědectví o vyspělé kultuře Mayů a Toltéků. Menší mayské sídliště Tulum s chrámem na útesu zvedajícím se nad Karibikem s překrásnou pláží nás úplně nadchlo. Není divu. Jde prý o nejfotografovanější místo na poloostrově.

Navštívili jsme i rozlehlou lokalitu Chichén Itzá, která patří k novým 7 divům světa zejména díky Kukulkanově pyramidě, observatoři, míčovému hřišti, chrámu válečníků a dalším. Ukázalo se však, že Mayové byli nejen vynikající astronomové, ale také aktéři krvavých obřadů při obětování lidí.
 
 
 
 
 

 
Pláž jsme sdíleli s leguány, moře bylo příjemné a teplé, i když plytší a na šnorchlování bylo lepší nechat se vyvézt člunem. Náš požadavek, aby v rezortu bylo potápěčské centrum, byl splněn, takže jsme si udělali pěkný ponor u útesu poblíž Akumalu, krásný terén, spoustu korálovců, sapínů, perutýni a rejnok. Možná jsme čekali trochu víc, ale to bychom prý museli na ostrov Conzumel. Manžel si musel ještě udělat ponor v jeskyni - Cenote Dos Ojos. Plánovali jsme tam koupání při jednom výletu, ale ten den zrovna pršelo a ochladilo se, takže z toho nic nebylo.



Neopomněli jsme pravidelně ochutnávat tequilu, nechali se poučit o výrobě a zrání tohoto nápoje z modré agáve ve výrobně a taky, už bohužel v dešti, jsme proběhli koloniálním městečkem Valladolid.





Příroda je na pohled nádherná, rostlinstvo šťavnatě zelené, spoustu zajímavých tvorů, žádného jedovatého hada jsme naštěstí nepotkali. Zato moc krásných a milých lidí.
 





Přeji vám všem v novém roce 2014 spoustu nových a zajímavých zážitků a setkání.

2 komentáře:

  1. Tak a je to, timto jsem se rozhodla, ze pristi rok travim taky nekde v teple a exotice :) Krasne fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle destinace by pro tebe byla jako stvořená. Poradím a pomůžu s itinerářem.

    OdpovědětVymazat