neděle 16. března 2014

Olomouc - Museum of Modern Art - Kája Saudek

Jak je někdy užitečné, že je celý víkend hnusné počasí! Ideální pro návštěvu nějaké výstavy. Expozice Hommage à Kája Saudek - Retrospektiva krále českého komiksu v Olomouci je výborná. I když já na komiksu nevyrostla a ani jej nevyhledávám, musím ocenit to obrovské množství děl a dílek od komiksů přes práce pro film a televizi, reklamu, hudební a filmové plakáty, ilustrace, obrazy, atd, které vytvořil, a to svým originálním výtvarným rukopisem. Když na to jdete s nadhledem a humorem, dobře se pobavíte.












Po návratu domů jsem vytáhla z knihovny zapomenutou knížečku, kterou jsem zakoupila cca před 8 lety na Festivalu smíchu v Rychnově, kde byl tehdy hlavním hostem Václav Vorlíček a mezi jehož filmy jsme v noční projekci zhlédli i Kdo chce zabít Jessii. Toto je převyprávění na motivy stejnojmenné filmové komedie.


Muzeum moderního umění mi však připravilo i další příjemné překvapení. V jejich nové stálé expozici  Století relativity jsem mohla obdivovat mistry jako jsou E. Filla, B. Kubišta, A. Procházka, J. Čapka, Toyen a mnohé další. No a lahůdkou pro mě byla kumulace děl poválečných, J. Kotík, M. Medek, A. Veselý, J. Kolář, E. Ovčáček, K. Malich, Z. Sýkora, K. Válová, M. Dobeš aj. Tady to jmenuji pele mele, ale znalci si autory přiřadí k odpovídajícím stylům.
Tak jen malá ukázka.







A ještě můj objev. Velmi zajímavá dáma a autorka - "první dáma české abstrakce" - Ludmila Padrtová. Zde ukázky raného díla cca 1951-1961 (pak přestala tvořit a svá díla rozdala či zničila) a poslední díla 2011-2013, kdy se znovu k tvorbě vrátila.
 
 



 

10 komentářů:

  1. Pro me je Kaja Saudek urcite prukopnikem ceskeho komiksu a "Kdo chce zabit Jessii?" je uzasnym a ojedinelym spojenim filmu a malby/kresby. Vystava byla urcite velmi zajimava a prinosna. Me zaujala informace o Ludmile Padrtove, predevsim to, ze sva dila rozdala nebo znicila, to se casto neslysi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Má se za to, že vrcholem jejího díla je několik obrazů z cyklu Pomsta informelu právě z počátku 60. let, kdy se tomuto "stylu" věnovalo již hodně autorů a začalo to být "módní", takže ona v tomto duchu již dál nechtěla pokračovat. Snad se jí vlastní obrazy již přestaly líbit a začala se jich zbavovat.

      Vymazat
  2. Proč je Olomouc tak daleko a maturita tak blízko..ach jo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jó Peťul, někdy se to musí pěkně popořadě: nejdřív tu maturitu, to zvládneš, no a pak třeba studium v Olomouci, anebo alespoň výlet za odměnu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Jeden komix od Káji Saudka jsem měla v pubertě a četla ho do omrzení. Nemůžu si vzpomenout, jak se jmenoval a kde skončil :(. Docela bych si ho dala znova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, kolikrát se zbavíme věcí, které zavazejí a nedomyslíme jejich cenu v budoucnu. Třeba stará vydání Mladého světa nebo snad prvorepublikový časopis Letem světem po babičce.

      Vymazat
  5. Odpoved na tvuj komentar u me "jidelnim" blogu, netusim, cim bys burakove maslo nahradila, ale cely recept spociva prave v nem, doda tomu smoothie neobvyklou a zajimavou chut. Burakove maslo se da urcite sehnat i u nas :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti nevím, jestli je to burákové máslo pro mě vůbec vhodné, když chci hubnout (rozuměj: už ne přibírat). Spíš tedy publikuj recept na to zelené špenátové smoothie

      Vymazat
  6. Paráda. Díky za sdílení fotek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za ty Tvé z Tate Modern. To je podíváníčko.

      Vymazat