sobota 20. dubna 2013

Modern Art in Prague - April/May 2013 - Karel Malich, Vladimír Boudník

The exhibition of a fascinating artist Karel Malich in Prague Castle Riding School  presents his famous reliefs, sculptures, many of them hanging in the open space, and pastel painting. "Malich’s works are full of light, positive energy and discovery. In Czech art he is a discoverer comparable perhaps only to František Kupka, the world-acclaimed founder of abstraction."

Praha byla dnes pokropená deštěm a chladná. Ovšem výprava za moderním uměním byla zdařilá. Když nám minulý víkend v Galerii Slováckého muzea pan galerista nad jedním z děl Karla Malicha doporučoval navštívit Jízdárnu Pražského hradu, kde prý je úžasně architektonicky řešená výstava tohoto vizionáře a génia, mysleli jsme, že trochu přehání. Nepřeháněl a pokud máte jen trochu vztah k modernímu umění, zkuste to do 8. 5. stihnout.
Pro charakteristiku použiji slova Petra Volfa:" Malichova tvorba je plná světla, pozitivní energie a objevování. V českém umění se jedná o objevitele srovnatelného snad jenom s Františkem Kupkou, světově uznávaným zakladatelem abstrakce. Malich je také světový. Věděli to už autoři výstav, kteří jej pozvali v roce 1967 do Guggenheimova muzea v New Yorku nebo v roce 1989 do pařížského Centre Georges Pompidou."
V Jízdárně jsme obdivovali v prostoru visící drátěné plastiky, reliéfy, objekty i pastely. Bohužel jsem fotila jen mobilem, takže fotky nejsou moc povedené, ve skutečnosti je vše daleko krásnější.












A ještě jedna komornější výstava grafických prací Vladimíra Boudníka je k vidění v Galeii Moderna 



1 komentář:

  1. Výpravy za uměním člověka zahřejí, i když je venku nečas. Tyhle tvé toulky se mi moc líbí, žasnu nad tím, co lidé dokážou vytvořit. :-*
    Vivi

    OdpovědětVymazat