pondělí 1. dubna 2013

Semana Santa in Madrid

During " Semana Santa"  - the Holy Week in Spain (this year it started on 24 March and led to Pascua de Ressurrection on Sunday, 31 March 2013) -  there are parades and processions throughout the country.
At the centre of each procession are the pasos, an image or set of images set atop a moveable float of wood. The structure of the paso is richly carved and decorated with fabric, flowers and candles. Different floats traditionally include an image of Christ and the Virgin Mary, mourning for the death of Christ.

Members of different church brotherhoods wear penitential robes with pointy hoods and carry candles or wodden cross. They are accompanied by marching brass bands and drummers.

We enjoyed several grandiose processions during our stay in Madrid and experienced very impressive atmosphere despite some kind of discomfort because of crowds of people in the citycentre.
---
Semana Santa je hlavní španělský svátek. Během velikonočního týdne se pořádají procesí, v nichž jsou nesena obrovská alegorická nosítka se sochami (pasos) znázorňujícími Krista a Pannu Marii truchlící nad jeho smrtí, vše je bohatě zdobeno látkami, květy a svícemi. Průvody pořádají náboženská bratrstva, dobrovolníci se převlékají za kajícníky ve vysokých kuželovitých kápích, v rukou mají svíce, někteří táhnou dřevěný kříž. Doprovázejí je dechové orchestry nebo jen bubeníci, hudba je však velmi pomalá, podporující kolébavou chůzi nosičů těžkých nosítek.

Nám se podařilo zažít několik takových grandiózních průvodů během pobytu v Madridu. Jedinečná atmosféra, i když trochu pochmurná, nám vynahradila dlouhé čekání na největší čtvrteční průvod, jakož i nepohodlí spočívající v omezení pohybu centrem  města. Buď si najdete místo, z nějž vše dobře vidíte, ale z něj se nesmíte hnout, nebo musíte s davem. Takže nakonec strávíte v centru víc hodin než jste původně zamýšleli, ale stojí to za to.


 
























3 komentáře:

  1. Musel to byt uzasny zazitek. Ja si jeste zive pamatuju moji Semanu Santu v Granade, nezapomenutelne!

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem, že nejpůsobivější procesí jsou v Malaze a Seville, ale věřím, že v Granadě to muselo být také nádherné. Svou roli hraje fakt, že u nás se ta pravá symbolika Velikonoc jako křesťanského svátku ukřižování a vzkříšení Ježíše jaksi vytratila a uzavřela do kostelů pro věřící. Proto když se nepřipravený našinec setká s takto pompézními veřejnými oslavami, je doslova ohromen.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak vidim, ze i Spanele si potrpi na procesi:)

    OdpovědětVymazat